Päerdsfleesch an der Lasagne, et huet mussen esou kommen!

Félix Eischen zum aktuellen Lebensmittelskandal

In der Abgeordnetenkammer intervenierte Félix Eischen als CSV-Sprecher zum aktuellen Lebensmittelskandal und stellte einleitend fest, dass in dieser neuen traurigen Episode der doch endlos langen Liste von Lebensmittelskandalen, nicht das Pferdefleisch an sich im Mittelpunkt steht, sondern vor allem der oft undurchsichtige Ernährungsmarkt und sein Streben nach einer absoluten Profitmaximierung. Im Übrigen ein Markt, dem der Konsument scheinbar hilflos ausgesetzt ist!

Irreführung und Verbrauchertäuschung

Félix Eischen sprach von einem Etikettenschwindel im großen Stil, von Irreführung, Verbrauchertäuschung und einem möglichem systematischem Betrug. So schlussfolgerte er: „Neen, de Problem ass en aneren. Dofir kommt, mir halen op just iwwert de Päerdsfleeschskandal ze schwätzen, mir mussen och iwwert all déi aner Skandaler schwätzen, déi et an der Vergaangenheet goufen, an déi et och der Zukunft wäerte ginn. Dovunner sinn ech iwwerzeegt! Leider.“

Es gilt aus den Vorgängen nunmehr die richtigen Lehren zu ziehen: „Well bis elo hu mir jo näischt aus deene Geschichten do geléiert a Dir wäert gesinn , esou wéi d’Vergaangenheet dat weist, dass déi Skandaliwwerschrëften nach e puer Deeg an der Press sinn, an da gëtt sech ëm aner Sujete gekëmmert. An der Tëschenzäit si mir jo scho bei de Bioeër.

Hätte mir net scho missen no BSE léieren! Nom Gammelfleesch, no de Pestiziden um Uebst, der Melamin an der Mëllech an no dem Dioxinskandal am belsche Kalleffleesch, fir nëmmen dës ze nennen. Mir hunn awer net geléiert!“

Lebensmittel zu Tiefstpreisen!

In diesem Zusammenhang stellte er die Frage des Wieso und Warum? Sind die Lebensmittel zu billig? Nehmen wir als Konsumenten bewusst minderwertige Lebensmittel in Kauf, frei nach dem Motto „Hauptsache billig!“ oder ist es die Maßlosigkeit der Überkonsumgesellschaft, die zu dieser Situation führt? Müssen die Lebensmittel zu Tiefstpreisen regelrecht verschleudert werden, fragt ein besorgter Félix Eischen: „1000 Gramm Lasagne fir 2,99 Euro! 500 Gramm Gehacktes fir 1 Euro 79! 150 Gramm gekachten Ham fir 1,49 an och nach eng Dosen Eeër fir 99 Cent. Hei misst dach jidderengem aliichten dass eppes net ka stemmen. Mech perséinlech eekelt et wa Fleesch an de Reklamebliedercher bradéiert gëtt. Ass dat ethesch ze vertrieden? Egal, d’Haaptsaach et gëtt kaaft!“

Wir sind gefordert

Und die Politik? Sie ist – wie auch der Konsument selber- jedenfalls gefordert! Strengere Kontrolle, klare und nachvollziehbare Herkunftsnachweise, verbesserte Kennzeichnung durch Qualitäts- und Gütesiegel, verbunden mit einer Aufklärungsarbeit in Sachen gesunde Lebensmittel sind nur einige Ansätze, die der CSV-Sprecher umschrieb, wohlwissend, dass dies nur Tropfen auf den heißen Stein können, denn hinter den Lebensmittelskandale steckt mehr: „De geféierlech haarden Drock vum Maart no ëmmer méi bëlleg an no ëmmer méi „Parts de Marché” mécht Dieren op fir ëmmer nei Gängstereien, am Endeffekt sinn der krimineller Energie keng Grenze gesat.“

Auch fragte er, ob es denn richtig ist, Steaks aus Argentinien zu essen, oder Hühner- aus China und Straußfleisch aus Australien?: „Muss et Ham si, wou d’Schwäin, éier et geschluecht gëtt, dausende Kilometeren duerch Europa gefouert gëtt, fir et da mat engem südeuropäesche Label hei an der Promotioun ze hunn. Muss et amerikanescht Paerdfleesch sinn, geschluecht a Mexico oder Kanada dat via d’Belsch an Holland op den europäeschen Maart kennt. 25000 Tonne waren et 2011.“